Bibliotek


Börspoddens bibliotek,

Här har vi samlat böckerna från Börspoddens Bokklubb som startade i september 2015. Bygg upp det eget finansbibliotek med rekommendation från två herrar som läst det mesta.

 

SOMMAR

I sommarbokklubben finns nu två böcker perfekta för hängmattan eller stranden, som även kan hjälpa dig att bli en bättre investerare.

John har valt boken ”Spekulanten” och Johan har valt boken “Freakonomics”.

 

Cover spekulatent

Spekulanten

John: Spekulanten är den fantastiska berättelsen om den unga Erik Penser från Eslöv som på rekordtid byggde upp en enorm förmögenhet, förlorade alla pengar och sedan kom tillbaka som miljardär igen. Allt medan Sverige förändrades i grunden.

>> Beställ

 

 

 

 

 

 

 

 

Cover Freakonomics

Freakonomics

Johan: Vad är farligast, en revolver eller en swimmingpool? Vad har skollärare och sumobrottare gemensamt? Varför bor knarklangare fortfarande hemma hos sina mammor? Det här kanske inte låter som typiska frågor som en ekonom eller journalist ställer sig. Men Steven D. Levitt är ingen typisk ekonom. Och Stephen J. Dubner är ingen vanlig journalist. Tillsammans är de hjärnorna bakom Freakonomics och allt började med den här boken.

>> Beställ

 

 

 

 

 

 


MAJ

Den här månaden är special med bara en bokrekommendation. Boken knyter ann till avsnitt, Avsnitt 134 om Bitcoin.

Bitcoin – En Finansiell Revolution

Vad är Bitcoin? Hur fungerar det? Varför uppstod det?

Bitcoin – En finansiell resa är en spännande resa i evolutionen av pengar. Från tidiga användningen av guld till en framtid där avancerad matematik och kryptografi kommer att utgöra grunden för hur vi överför värde. På vägen hit möter vi ett bankväsende oförmögen till förändring och ett skuldbaserat finansiellt system som banar väg för nya idéer inom finans och valuta. Vi stiftar även bekantskap med övertygade libertarianer på Bitcoin Centre i New York – de ideologiska drivkraft som låg till grund för hela bitcoinprojektet. Boken är på svenska och riktar sig till alla såväl nybörjare som erfarna entusiaster. Bitcoin och blockkedjan är någonting som kommer påverka oss alla. Dessutom: Har du någonsin köpt en bok som innehåller mer pengar än vad den kostade?

>> Beställ

 


APRIL

John har valt boken ‘Cityboy’ och Johan har valt boken “The Holy Grail of Macroeconomics”.

 

Citiboy

Cityboy – Geraint Anderson

John: CityBoy är en mycket underhållande bok om en ung analytiker som jobbar i Londons finanskvarter. Det är ett galet vilt liv med sprit, pengar och tjejer. Man får följa med denna unga finansmannen genom både toppar och bottnar. Boken är en av de mest klassiska böckerna inom finansfiction även om det mesta är baserat på verkliga händelser. Mycket läsvärd!

>> Beställ

 

 

 

 

 

En liten bok som slår aktiemarknaden cover

The Holy Grail of Macroeconomics – Richard C Koo

Johan: Den här boken är ett måste av flera anledningar. Japans ekonomi kollapsade i början av 1990-talet och det är det land som var först ut och som gått längst med den extrema centralbankspolitik vi nu ser i mer eller mindre alla utvecklade ekonomier. Det som redan hänt i Japan liknar på många sätt utvecklingen i USA och Europa efter finanskrisen. Att ta del av och lära sig av deras erfarenheter kan ge oss värdefull insikt i vad som väntar och hur det kan hanteras. Författaren Richard Koo är Chief Economist på Nomura och beskriver i boken sin teori kring hur balansräkningsrecessioner påverkar en ekonomi och vilka mekanismer som sätts i spel i en sådan. Att läsa den här boken är dessutom en perfekt förberedelse inför Börspoddens Japanresa senare i vår.

>> Beställ

 

 

 


Mars

I samband med Avsnitt 132 där Johan Norberg intervjuas så är månadens bokklubb lite speciell med enbart ett boktips.

Boken är  “Leva och låta dö : Varför bjässarna i politik, näringsliv och kultur är döende eller redan döda” som är skriven av Johan Norberg.

 

Leva och låta dö

Leva och låta dö : varför bjässarna i politik, näringsliv och kultur är döende eller redan döda – Johan Norberg

Johan: Vi lever i en värld där en författare kan finansiera sin nya bok med hjälp av främlingar på nätet. Det säger något om vilken märklig och underbar värld vi är på väg mot. En ny global medelklass och en vanvördig digital generation träder fram med individuell frihet, smarta maskiner och vild disparitet i smak och idéer. Alla kommer att prata med, lära sig av och utmana varandra. I en sådan värld kan allt bli möjligt.

Men när allt plötsligt kan bli möjligt kan också vad som helst plötsligt bli omöjligt. De gamla partierna, storföretagen, fackföreningarna, medierna, universiteten, kyrkorna allt faller just nu. De bjässar som brukade diktera idéerna, utbudet, den goda smaken, allt det du är uppvuxen med, allt det tar slut nu. I “Leva och låta dö – Varför bjässarna i politik, näringsliv och kultur är döende eller redan döda” reder idéhistorikern och författaren Johan Norberg ut vad det är som kommer att resa sig ur dammet när de stora institutionerna har brakat ihop för gott.

>> Beställ

 


FEBRUARI

John har valt boken “The Everything Store”, medan Johan har valt boken “The most important thing”.
Månadens gäst är Jacob Bursell, tidigare guldspadevinnare och tillika programledare för Börspoddens systerpodd, Fondpodden.
Jacob har valt boken “Pit Bull: Lessons from Wall Street’s champion trader.”,

 

PitBull

Pit Bull: Lessons from Wall Street’s champion trader – Martin Schwartz

Jacob Bursell: Martin Schwartz var strax över 30 år när han 1979 lämnade sitt kontorsjobb och köpte ett medlemsskap i American Stock Exchange. Pit Bull är den actionspäckade men också sedelärande berättelsen om hur han blev en av USA:s mest framgångsrika traders, och nära nog gick under på vägen.

>> Beställ

 

 

 

 

 

The Everything Store

The Everything store – Brad Stone

John: Boken om Amazon! Den här mytomspunna boken bör alla läsa som är intresserade av hur man bygger ett företagsimperium. Boken ger in inblick till hur Amazon utvecklats till att bli det företag det är idag samt en spännande bild av Jeff Bezos som person!

>> Beställ

 

 

 

 

 

The most important thing

The most important thing – Howard Marks

Johan: Den otroligt framgångsrike förvaltaren Howard Marks har i denna bok samlat många år av erfarenhet och kunskap om investeringar. Boken går igenom ämnen som second-level thinking, relationen mellan pris/värde, riskkontroll och mycket mer. Boken passar såväl nybörjaren som den mer erfarne investeraren. Måsteläsning helt enkelt!

> Beställ

 

 

 

 


JANUARI

Årets första Bokklubb, John har valt boken “David och Goliat : konsten att slåss mot jättar”, medan Johan har valt boken “The Little Book of Behavioral Investing”.
Månadens gäst är 4020, som driver den populära bloggen 40 procent 20 år samt analystjänsten Börsdata,
4020 medverkade även i det anrika Avsnitt 100. 4020 har valt boken “Dividends Still Don’t Lie”,

 

Dividends still don't lie

Dividends Still Don’t Lie – Kelley Wright

4020: En uppföljare till klassikern “Dividends Don’t Lie”. Det finns en bra anledning till varför en stor andel av utmärkta bolag delar ut både stabila och växande utdelningar övertid. Det krävs mycket mer än omsättningstillväxt och redovisade vinster för att kunna generera utdelningar. Det krävs både bra lönsamhet och i sin tur starkt kassaflöde. Utdelningar är helt enkelt ett kvalitetsstämpel som är svårare att manipulera.

>> Beställ

 

 

 

 

Konsten att slås mot jättar

David och Goliat : konsten att slåss mot jättar –Malcolm Gladwell

John: “Konsten att slåss mot jättar” är en mycket inspirerande bok som lyfter fram hur man kan övervinna sina svagheter och utnyttja sina styrkor. Boken innehåller många spännande historier om människor som lyckats bli väldigt framgångsrika inom områden där ingen trodde på dem. En bok för oss underdogs!

>> Beställ

 

 

 

 

 

Behavioral Investering

The Little Book of Behavioral Investing – James Montier

Johan: De flesta böcker inom finans handlar om hur man ska gå tillväga för att hitta de bästa aktierna, vilka värderingsmodeller som är bäst eller vad som utmärker fantastiska företag. Men som Ben Graham en gång sa så är man själv ofta sin egen värsta fiende. Hur gör man för att undvika att agera irrationellt? James Montier, stjärnan inom behavioural investing, ger dig i denna bok konkreta tips för hur du ska agera för att bli en bättre investerare. Måsteläsning!

>> Beställ

 

 

 


DECEMBER

I december månads bokklubb har John valt boken Kapitalet i tjugoförsta århundradet, medan Johan har valt boken Reminiscences of a Stock Operator.
Månadens gäst är Sveriges motsvarighet till Warren Buffett och Spiltan Fonders VD Per H Börjesson, som tidigare medverkade i avsnitt 89.
Per H Börjesson har valt boken “The Warren Buffett Way”,

 

The Buffet Way

The Warren Buffett Way – Robert G Hagstrom

Per H Börjesson: En riktigt bra bok om Buffett som jag fortfarande tycker är bland de bästa. När jag läste boken fattade jag att det är så här man skall göra när man placerarar i aktier. ”Köp och behåll lönsamma bolag med ärliga ägare och affärsidéer du begriper”. Så enkelt men så svårt att ha karaktären att följa.

>> Beställ

 

 

 

 

 

Kapitalet Piketty

Kapitalet i tjugoförsta århundradet – Thomas Piketty

John: Det här är den perfekt julklappsboken, antingen till dig själv eller till någon som är intresserad av ekonomi. Läser du den här kommer du vara mer allmänbildad inom ekonomiområdet än de flesta. Thomas Piketty blev känd för svenska folket när man tvålade dit Norwegians ägare Björn Kjos i tv-programmet Skavlan. Pikettys tankebanor är annorlunda mot de vi är vana med att höra och därför är det så intressant!

>> Beställ

 

 

 

 

 

Reminiscences of a stock-operator

Reminiscences of a Stock Operator – Edwin Levère

Johan: Klassikernas klassiker inom tradingvärlden. Boken handlar om den legendariska tradern Jesse Livermores liv under 1900-talets första hälft. Livermore hade en trendföljande strategi på börsen och i boken får läsaren följa både hans framgångar och motgångar. Det som främst gör denna bok så intressant är att den psykologiska delen av börshandel fångas på ett mycket bra sätt och ger många insikter både för nybörjare och mer erfarna. En perfekt bok att läsa under julledigheten för att vässa formen inför börsåret 2016!

>> Beställ

 

 

 

 


NOVEMBER

I november månads bokklubb har John valt boken Boken om Q, medan Johan har valt boken The Big Short.
Månadens gäst är en av Sveriges största traders Avanzamannen, som tidigare medverkade i avsnitt 83.
Avanzamannen har valt boken “The Little Book of Market Wizards”,

 

Market Wizards

The Little Book of Market Wizards – Jack D Schwager

Avanzamannen: För mig är det en inspirationskälla att läsa om andra framgångsrika traders. Väldigt få tradingböcker kommer så djupt in i en traders tankebana som den här boken. Fokuset i varje intervju varierar, där det är anpassat till varje unik trader. Det jag gillar är att läsa om deras motgångar och vad som utvecklat dem, för ofta är det de svåra perioderna som formar och utvecklar en trader, inte de bra perioderna. Trevlig läsning.

>> Beställ

 

 

 

 

Boken om Q

Boken om Q – Lotta Byqvist, Mats Qviberg

John: Boken om Q är en mycket läsvärd bok som är helt nyskriven och handlar om den legendariske finansmannen Mats Qvibergs långa liv inom finansvärlden. Det är nästan obligatiorisk läsning för att förstå historien om hur den svenska finansvärlden byggdes upp och personerna bakom den. Dessutom får man läsa om bakgrunden till den största finanshärvan någonsin i Sverige. Dock får man inte glömma bort att det som byggt hans rikedom är hans näsa för att hitta bra investeringar!

>> Beställ

 

 

 

 

The Big Short

The Big Short – Michael Lewis

Johan: I The big short berättar Michael Lewis historien om en handfull investerare som såg subprimekrisen komma och dessutom gick kort inför kraschen. Förutom en fantastisk historia med massor av intressanta karaktärer får läsaren en bra genomgång av vad som orsakade krisen och de finansiella instrument som möjliggjorde det hela. Måsteläsning för alla som är det minsta intresserade av finansmarknaden!

>> Beställ

 

 

 

 


OKTOBER

I oktober månads bokklubb har John valt boken Rich Dad, Poor Dad, medan Johan har valt boken Beating the street.
Månadens gäst är den överpresterande, mytomspunna och legendariska fd. hedgefondförvaltaren Mikael Syding, som tidigare medverkade i avsnitt 92.
Mikael Syding har valt boken “How An Economy Grows and Why It Crashes”,

 

Why an economy grows and why it crashes

How An Economy Grows and Why It Crashes – Peter D Schiff & Andrew J Schiff

Mikael Syding: Undrar du vad som egentligen låg bakom finanskrisen 2008 och om det kanske (snart) kan hända igen, men tycker att makroekonomi verkar för komplicerat – och kanske onödigt att förstå?

Tycker du att det mest verkar handla om olika åsikter och politik snarare än riktig kunskap?

Har du fått lära dig att några få akademiker i en centralbank tar bättre beslut om priset på pengar, än miljontals människor på en fri marknad? Har du gått på den etablerade “sanningen” att det är konsumtion som driver tillväxt, medan sparande håller tillbaka den, snarare än tvärtom?

Då ska du läsa “How An Economy Grows…” av Peter Schiff. Personligen tycker jag att den borde läsas av alla röstande vuxna.

>> Beställ

 

 

Rich Dad, Poor dad

Rich Dad, Poor Dad – Robert T Kiyosaki

John: Denna månad har jag valt boken Rich Dad, Poor Dad. Det här en fantastisk bok som handlar om hur författaren Robert Kiyosaki tar lärdomar från sin väns pappa som är betydligt mer ekonomisk sinnad än hans egna. Boken innehåller väldigt många lärdomar om hur man ska spara långsiktigt för att bygga upp en förmögenhet. Den är otroligt inspirerande och än idag kan jag fortfarande komma på mig med att citera boken. Läser man den här boken och följer de råd som ges så kan man inte sluta annat än rik.

>> Beställ

 

 

 

 

Rouge Trader

Beating the Street – Peter Lynch & John Rothchild

Johan: Boken som på allvar fick mig att börja försöka analysera aktier. Peter Lynch är en legendarisk fondförvaltare som lyckades leverera en årlig snittavkastning på 29% under de 13 år som han förvaltade aktiefonden Magellan på Fidelity. I boken beskriver han på ett enkelt sätt sin investeringsfilosofi kombinerat med tillbakablickar på en enastående karriär. Köp, läs och lär!

>> Beställ

 

 

 

 


SEPTEMBER

I september månads bokklubb har John valt boken Rogue trader, medan Johan har valt boken En liten bok som slår aktiemarknaden.

 

Rouge Trader

Rogue Trader – Nick Lesson

John: Jag skulle studera en utbytestermin i Calgary och kom dit en vecka innan universitetet startade. För att fördriva tiden på en plats där jag inte kände någon drev jag runt på dagarna för att lära känna staden. En dag gled jag in på en bokaffär och hittade Rouge Trader av Nick Leeson och blev fast direkt. Det är en helt sann historia om en kille som börjar på back office och jobbar upp sig hela vägen till toppen. Under en period ägde Nick Leeson och Barrings Bank 50 % av alla terminskontrakt på den japanska börsen. Sen börjar mardrömmen. Det är en historia om ångest, panik och eufori. En måsteläsning för att förstå en traders psyke.

>> Beställ

 

 

 

 

En liten bok som slår aktiemarknaden cover

En liten bok som slår aktiemarknaden – Joel Greenblatt

Johan: En klassiker! En liten bok som slår aktiemarknaden är skriven av den otroligt framgångsrike förvaltaren Joel Greenblatt. Den är enkel att ta till sig och oavsett om du är nybörjare eller en mer erfaren investerare kommer du att bli lite klokare efter att ha läst boken. Dessutom får du lära dig ”the magic formula”. En enkel strategi som du kan använda för att slå marknaden. Ett måste i ditt finansbibliotek.

>> Beställ