I oktober månads bokklubb har John valt boken Rich Dad, Poor Dad, medan Johan har valt boken Beating the street.

 Månadens gäst är den överpresterande, mytomspunna och legendariska fd. hedgefondförvaltaren Mikael Syding, som tidigare medverkade i avsnitt 92.  

Mikael Syding har valt boken “How An Economy Grows and Why It Crashes”,

Mikael Syding

Nedan finns länkar till böckerna samt Mikael Sydings, Johns och Johans beskrivningar av böckerna.

 

 

How_ An_ Economy_Grows

How An Economy Grows and Why It Crashes

Av: Peter D Schiff & Andrew J Schiff

 

Beskrivning


Mikael Syding: Undrar du vad som egentligen låg bakom finanskrisen 2008 och om det kanske (snart) kan hända igen, men tycker att makroekonomi verkar för komplicerat – och kanske onödigt att förstå?

Tycker du att det mest verkar handla om olika åsikter och politik snarare än riktig kunskap?

Har du fått lära dig att några få akademiker i en centralbank tar bättre beslut om priset på pengar, än miljontals människor på en fri marknad? Har du gått på den etablerade “sanningen” att det är konsumtion som driver tillväxt, medan sparande håller tillbaka den, snarare än tvärtom?

Då ska du läsa “How An Economy Grows…” av Peter Schiff. Personligen tycker jag att den borde läsas av alla röstande vuxna.

Med utgångspunkt från tre fiskare på en öde ö, som varje dag kämpar för att fånga tillräckligft med fisk för att överleva, förklarar Schiff hur sparande, investeringar, välstånd, ränta, inflation mm hänger ihop.

Boken är nästan lika lättläst som en serietidning, och dess pedagogiska och roliga teckningar gör att vem som helst utan ekonomiska förkunskaper faktiskt förstår hur allt hänger ihop och varför banker, centralbanker och politiker fattar de beslut de gör.

Karaktärer som Ally Greenfin, Ben Barnacle, Hank Plankton, George W Bass, Barry Ocuda och Piker Skiff, för att inte nämna en grupp fisktekniker som bidrar till innovationerna bakom fiskflation, bär upp boken med mer eller mindre tydliga referenser till faktiska skeenden i ekonomin.

Du kommer lära dig skillnaden mellan riktiga investeringar och nollsummespekulation på börsen. Du kommer förstå varför Krugman har fel när han säger att världens skuldproblem beror på för lite skuld snarare än för mycket.

Du kommer få en genuin insikt om varför lån måste användas produktivt, för att inte vara en börda för både långivare och låntagare. Man kan inte gräva hål och fylla igen dem, starta krig, trycka pengar eller bygga broar till ingenstans och tro att det ska skapa mer värde än det förstör. Dessa självklara sanningar blir ännu tydligare med Schiffs teckningar, torra fiskhumor och små sammanfattningar och “reality checks”.

Till sist ger Schiff ett spännande hypotetiskt resonemang om vad som kan hända om Kina tröttnar på att producera elektronikprylar och kläder i utbyte mot värdelösa papperslappar (dollar) som trycks i allt snabbare takt.

Om du vill vaccinera dig mot medias oförstånd och politikers propaganda, och samtidigt skapa en beredskap och förståelse inför kommande finanskriser, ska du absolut lägga de 2-4 timmar som det tar att läsa den här fantastiskt lärorika och samtidigt sjukt roliga boken.


 

Beställ

 

 

Cover-rich-dad

Rich Dad, Poor Dad

Av: Robert T Kiyosaki

 

Beskrivning


John: Denna månad har jag valt boken Rich Dad, Poor Dad. Det här en fantastisk bok som handlar om hur författaren Robert Kiyosaki tar lärdomar från sin väns pappa som är betydligt mer ekonomisk sinnad än hans egna. Boken innehåller väldigt många lärdomar om hur man ska spara långsiktigt för att bygga upp en förmögenhet. Den är otroligt inspirerande och än idag kan jag fortfarande komma på mig med att citera boken. Läser man den här boken och följer de råd som ges så kan man inte sluta annat än rik.


 

Beställ

 

 

beatingthestreet

Beating the Street

Av: Peter Lynch & John Rothchild

 

Beskrivning


Johan: Boken som på allvar fick mig att börja försöka analysera aktier. Peter Lynch är en legendarisk fondförvaltare som lyckades leverera en årlig snittavkastning på 29% under de 13 år som han förvaltade aktiefonden Magellan på Fidelity. I boken beskriver han på ett enkelt sätt sin investeringsfilosofi kombinerat med tillbakablickar på en enastående karriär. Köp, läs och lär!